vrijdag 21 februari 2014

Yvon Jaspers boeit 5 miljoen mensen met Boer zoekt Vrouw!

Presentatrice Yvon Jaspers heeft met Boer zoekt vrouw opnieuw een record gebroken. Bijna vijf miljoen kijkers trok het televisieprogramma zondagavond.

Dat blijkt uit cijfers die de stichting KijkOnderzoek heeft gepubliceerd. De populaire datingshow van Yvon Jaspers uit Boxtel breekt record na record.

Een week geleden hield Boer zoekt vrouw 4,5 miljoen mensen aan de buis gekluisterd. Dat was toen ook al een record. Het programma is voor de zoveelste week op rij verreweg het best bekeken tv-programma op zondagavond. Het Journaal van acht uur van de NOS kwam met ruim drie miljoen kijkers op de tweede plaats.

De televisiezender Nederland 1 domineerde zondagavond de Nederlandse televisie. Natuurlijk was de publiekstrekker het programma Boer Zoekt Vrouw van Yvon Jaspers. Het datingprogramma voor mannen uit de agrarische sector weet steeds meer kijkers te binden.

Boer Zoekt Vrouw gaat richting de magische grens van 5 miljoen kijkers. Deze week keken er, ten opzichte van verleden week, bijna 400.000 kijkers meer naar dit programma. Uiteindelijk bleef de kijkersteller bij Stichting Kijkonderzoek (SKO) op 4.909.000 steken. In het kielzog van Boer Zoekt Vrouw trokken andere programma’s op Nederland 1 ook miljoen kijkers. Hierdoor domineerde Nederland 1 de zondagavond op de Nederlandse televisie. Het 8 Uur Journaal trok 3.038.000 kijkers, ’t Spaanse Schaep 2.694.000 kijkers.

Boer Marcel, die we allemaal kennen van het kijkcijferkanon Boer Zoekt Vrouw, schijnt al samen te wonen met de Poolse Ksenia.

Inwoners van het Limburgse dorpje waar de boer woont, hebben de Poolse regelmatig op het erf van Marcel weten te spotten.

Zondagavond in de zesde aflevering van het datingprogramma van Yvon Jaspers stuurde hij de verliefde Sonja naar huis, en bleven Ksenia en Manita over. Ook zei hij dat hij op zoek is naar een vrouw wiens man is overleden. Zo wordt hij niet geconfronteerd met een ex-partner. En laat Ksenia nou heel toevallig weduwe zijn..

Het ziet er dus naar uit dat boer Marcel zijn vrouw gevonden heeft!

Het leed in Boer Zoekt Vrouw was niet te overzien toen aardappelboer Marcel de tot over haar oren verliefde Sonja naar huis stuurde. Miljoenen tv-kijkers zagen vol verbazing hoe Sonja, nadat ze net haar hart had uitgestort op de trekker, van 'weinig initiatief' werd beticht. Hoe zou het met haar gaan, vroegen de fans zich af. ''Prima,'' zegt Sonja in een interview met 3FM.

Ondanks de schouder die presentatrice Yvon Jaspers haar bood, leek Sonja ontroostbaar en terwijl Marcel zijn piepers in het stijgende Maaswater in puree zag veranderen, toog de enige vrouw die bereid was haar totale liefde te geven in tranen naar huis. De kijkers in verwarring én spanning achterlatend.

Gewoon verder gegaan
KRO's Rabradio zocht haar thuis op en wat blijkt: Het gaat uitstekend met de afgewezen Sonja. ''Ik ben gewoon verder gegaan,'' zegt ze in het radiointerview. ,,Natuurlijk heb ik wel rondgelopen met de vraag waarom hij het heeft gedaan. Ik heb het niet aan zien komen.''

'Als het kalf verdronken is, dempt men de put' is een boeren wijsheid die Sonja zich klaarblijkelijk snel eigen heeft gemaakt. Op de vraag hoe het nu, na Marcels onbegrijpelijke keuze en haar pijnlijke vertrek, met haar is, antwoordt Sonja volmondig: ''Het gaat prima!''

Wie zelf wil weten hoe het met Sonja of één van de andere afgevallen dames gaat, kan nog tot morgenochtend terecht op de fansite van Boer Zoekt Vrouw. De KRO-redactie maakt een selectie uit de vragen en legt ze voor aan Sonja, Berber en Yvonne. De antwoorden zijn later op de site terug te vinden.

Marcel woont al samen
Marcels besluit om Sonja resoluut naar huis te sturen, werd na geruchten uit zijn omgeving echter een stuk begrijpelijker. Buren van de boer uit Kessel-Eik zien met grote regelmaat de Poolse Ksenia op zijn erf rondlopen. Naar verluidt zouden Ksenia en Marcel zelfs al samenwonen. Yvon Jaspers vertelt het antwoord in Boer zoekt Vrouw.
 

Zondagavond keken bijna 5 miljoen mensen naar Boer zoekt Vrouw en Yvon Jaspers. Hoe kwam de serie bij de KRO terecht?
Sonja, een alleenstaande moeder, is smoorverliefd op Marcel, maar de aardappelboer stuurt haar hardvochtig naar huis. Hij vindt dat ze te weinig initiatief toont.

Kijkcijferrecord
Opnieuw heeft Boer zoekt Vrouw een kijkcijferrecord gebroken. Zondag stemden 4,9 miljoen Nederlanders af op de datingshow. Op het hoogtepunt, het vertrek van Sonja, keken bijna 5,2 miljoen mensen naar het KRO-programma. Het marktaandeel bedroeg 58 procent.

Kijkcijferexpert René van Dammen vermoedt dat de aantallen in de loop van het seizoen nog gaan stijgen. Traditiegetrouw wordt de aflevering waarin de boeren hun definitieve keuze maken het best bekeken.
Hollandse huiselijkheid
Het succes van Boer zoekt Vrouw is volgens velen te danken aan de Hollandse huiselijkheid die het programma uitstraalt en presentatrice Yvon Jaspers. De kijker zou een nostalgisch gevoel krijgen bij het zien van de volwassen mannen die tussen de middag nog steeds stamppot komen eten bij hun ouders.

Toch is Boer zoekt Vrouw niet in Nederland bedacht.
De serie is gebaseerd op een Engels format. Farmer Wants a Wife is ontwikkeld door FremantleMedia, de Britse productieafdeling van de RTL Group. In Nederland boekt Boer zoekt Vrouw de grootste successen, maar ook in andere landen stemmen miljoenen mensen af op de datingshow. FremantleMedia meldt op zijn website dat de Franse versie van het programma, L'amour est dans le pré, in 2008 5,1 miljoen kijkers trok. De show was het best bekeken entertainmentprogramma van de Franse zender M6. In Duitsland trok het programma 8 miljoen kijkers.
De enige landen waar Boer zoekt Vrouw van Yvon Jaspers niet zoveel indruk maakte, waren Engeland en de Verenigde Staten. In beide landen werd het format veranderd. In Engeland werd in elke aflevering één boer gevolgd, in de Verenigde Staten koos één vrijgezelle boer in acht afleveringen uit tien kandidaten zijn droomvrouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten