zaterdag 15 februari 2014

' Yvon Jaspers heeft gelijk: geef je geld uit'


' Yvon Jaspers heeft gelijk: geef je geld uit'

De beste conclusie over hoe uit de economische recessie te geraken, kwam deze week niet van een econoom, maar van Yvon Jaspers, schrijft Patrick Beijersbergen van de VEB.

Leuk televisiemomentje onlangs met Yvon Jaspers en Mathijs Bouman in De Wereld Draait Door. Er vond een lange discussie plaats over hoe we de economische crisis dan wel zouden moeten gaan oplossen, een discussie waarin alle aanwezige deskundigen een andere oplossing naar voren brachten.

Het gesprek werd steeds ingewikkelder en je zag de presentatoren zoeken naar een luchtig momentje. Zij realiseerden zich dat het publiek thuis aan het kijken was waar de afstandsbediening lag. De discussie werd door ‘co-host’ Yvon Jaspers al een tijdje welwillend aangehoord, maar uiteindelijk bracht ze, met de handen veilig om haar warme theekopje, met haar grote ogen het volgende in:

"En als we nou met zijn allen gewoon héééél veel gaan uitgeven?"

Die opmerking sloeg in als een bom. De deskundigen schudden nog net niet met het hoofd maar keken elkaar wel meewarig aan. Die Yvon Jaspers toch.

"Neeeeeeee", viel Mathijs Bouman haar als eerste af, "Dat moeten we juist niet doen. Dan ben je blut. We hebben jarenlang de overwaarde van onze huizen gebruikt om er jacuzzi’s, nieuwe keukens en dakkappellen van te kopen.’ Hij zei er nog net niet bij dat het allemaal de schuld was van Dirk Scheringa, maar het scheelde niet veel."

Yvon Jaspers heeft gelijk
Het was jammer dat Matthijs van Nieuwkerk de discussie daarop moest sluiten, want Yvon Jaspers sloeg natuurlijk de spijker op zijn kop. Niets is zo goed voor de economie als geld dat rolt. Geld moet rollen. En Mathijs Bouman heeft ook gelijk, maar veel minder. Mensen met te grote schulden moeten inderdaad een tijdje wat rustiger aan doen of een deel van hun bezit verkopen. Maar voor de Nederlanders met een positief saldo op de bank of een flinke beleggingsportefeuille geldt dat niet. En die zijn er ook nog heel wat.

Wij mopperen hier graag op Dirk Scheringa, en misschien is het wel terecht, maar we moeten beseffen dat wij ook een Dirk Scheringa zijn, in de ogen van de Grieken. Wij hebben Griekenland met zijn allen veel te veel geld geleend. Wij hebben tegen elkaar gezegd dat de Grieken dat allemaal wel konden terugbetalen terwijl wij hadden moeten weten dat het niet zo kon zijn.

Wij zijn Dirk Scheringa. Nu moeten we groot zijn en Marshall worden. En Yvon Jaspers had gelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten